محققان گیلانی آستین های همت را از چند ماه قبل بالا زده اند و بذر ایده های خلاقانه شان را زیر چتر شوم کرونا سبز کردند تا محصولات دانش بنیان، سپر بلای سلامت مردم در جنگ با کرونا باشد.
بر اساس اعلام پارک علم و فناوری گیلان از ابتدای غائله کرونا در گیلان تاکنون 5شرکت دانش بنیان با محقق کردن ایده های فناورانه خود 6محصول و فناوری را برای از بین بردن ویروس کرونا تولید کرده اند.
آنطور که رییس این پارک می گوید: گزارش عملکرد پارک علم و فناوری گیلان به عنوان یکی از پارک های فعال در زمینه حمایت از ایده های نوآورانه مقابله به کرونا به ریاست جمهوری تقدیم شد.
علی باستی در تشریح تولیدات جدید شرکتهای دانش بنیان گیلان برای مقابله با کرونا افزود: نخستین تونل ضد عفونی کننده کارخانه چای در دنیا، دستگاه نابود کننده ویروس کرونا با استفاده از فناوری پلاسمای اکسیژن، دستگاه تصفیه هوا با خاصیت ضدویروسی، دستگاه تنفس مصنوعی قابل حمل، دستگاه تیوب پرکن تمام خودکار ژلهای بهداشتی و ماشین تولیدکننده ماسک سه لایه و N95 6 محصول و فناوری است که شرکت های دانش بنیان گیلان برای مقابله با کرونا تولید کرده اند.
وی با اشاره به اینکه واحدهای فناور می توانند بین 90تا100درصد نیاز استان به این 6دستگاه جدید را تولید کنند گفت: شرکت دانش بنیان طراح دستگاه تنفس مصنوعی سیار، ظرفیت تولید 5هزار عدد از این دستگاه راهبردی را دارد؛ دستگاهی که برای رفع مشکلات حاد تنفسی بیماران کرونایی بسیار حائز اهمیت است.
رییس پارک علم و فناوری گیلان می گوید: شرکت دانش بنیان طراح و سازنده دستگاه تنفسی سیار در صدد جذب سرمایه گذار برای تولید انبوه این دستگاه است.
دستگاهی که نفس کرونا را می گیرد!
طراحانش می گویند : دستگاهی است که هوا را وارد مخزن خود می کند و در فرآیندی انواع ویروس و باکتری از جمله ویروس کرونا را غیرفعال می کند و هوای سالم را بیرون می فرستد؛ دستگاه ضدعفونی کننده هوا و سطوح و نابودکننده ویروس کرونا با فناوری پلاسمای اکسیژن و تیغه های نانو تیتانیوم که فرآیند ویروس کشی را بلافاصله پس از ورود هوا به مخزن انجام می دهد.
دستگاهی که نتیجه خلاقیت و پژوهش های محققان شرکت دانش بنیان راهبران توسعه پارسی گیل است
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان می گوید: این دستگاه که نتیجه حدود 2سال تحقیقات محققان رودسری است اگرچه ابتدا با هدف از بین بردن قارچ ها، میکروب ها، باکتری ها و ویروس ها طراحی شده بود اما با شیوع ویروس کرونا تلاش کردیم کاربرد آن را برای از بین بردن ویروس کرونا که ویروس مرموز و سخت جانی است، ارزیابی و عملی کنیم.
سکینه شکری با بیان اینکه طراحی این دستگاه با تکیه بر دانش بومی انجام شده و همه قطعات آن بومی و ساخت داخل است افزود: این دستگاه نشان استاندارد کیفیت CE اروپا و ایزو 9001 را دارد و براساس آزمایش های انجام شده، خطری برای سلامت انسان و محیط زیست ندارد.
به گفته وی آزمایشگاه مرجع ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی گیلان هم عملکرد این دستگاه را تایید کرده است.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان راهبران توسعه پارسی گیل با بیان اینکه این دستگاه در دنیا نظیر ندارد گفت: دستگاه ضدعفونی کننده هوا و سطوح و نابودکننده ویروس کرونا با فناوری پلاسمای اکسیژن و تیغه های نانو تیتانیوم مبتنی بر محیط پلاسمایی است و برخلاف دستگاه هایی که از محیط های ازونی برای تصفیه و ضدعفونی هوا استفاده می کنند، عمل می کند.
سکینه شکری افزود: تیغه های تیتانیوم در محیط خلایی این دستگاه، پلاسمای اکسیژن تولید می کند و این پلاسمای اکسیژن بر روی سطوح می نشیند و با ایجاد خلل در میکروارگانیسم های محیط، ویروس کرونا را در سطوح غیر فعال می کند.
وی می گوید: از طرفی قطعه مکنده این دستگاه، هوای بیرون را به درون دستگاه می کشد و در داخل تیوپ پلاسما، واکنش غیر فعال سازی انجام می شود و براین اساس هوای سالم و عاری از هرگونه ویروس و باکتری از طریق دریچه های کوچک به محیط برمی گردد و جایگزین هوای ناسالم می شود.
دستگاهی برای نابودی کرونا در مکان های عمومی
مدیرعامل شرکت دانش بنیان راهبران توسعه پارسی گیل با بیان اینکه دستگاه ضدعفونی کننده هوا و سطوح و نابودکننده ویروس کرونا قادر است ویروس کرونا را در هوا و سطوح از بین ببرد گفت : این دستگاه هیچ بویی ندارد و 2برابر حجم استریل کنندگی اش بو زدایی هم دارد.
آنطور که سکینه شکری می گوید: تاکنون 100دستگاه نابودکننده ویروس کرونا در این شرکت دانش بنیان تولید و در مکانهای مختلف گیلان از جمله بیمارستان، آزمایشگاه، مسجد، پایانه مسافربری، باشگاه ورزشی، آمبولانس و دندانپزشکی مدرسه نصب شده است.
وی توضیح می دهد: قیمت این دستگاه براساس میزان استریل کنندگی از 6متر تا 250متر بین 3تا10میلیون تومان است و در حال تولید نمونه های بزرگتر برای مکانهای بزرگی چون تالارهای عروسی هستیم.
سکینه شکری افزود: در فاز اول روزی 20 دستگاه تولید می کردیم و درحال حاضر برای تولید 100 دستگاه در روز برنامه ریزی کرده ایم.
چای ایرانی در گذر از نخستین تونل نابود کننده کرونای دنیا
مدیرعامل شرکت دانش بنیان راهبران توسعه پارسی گیل می گوید : نخستین تونل ضد عفونی کننده کارخانه چای در دنیا را هم با استفاده از فناوری پلاسمای اکسیژن تولید کرده ایم که در یکی از کارخانه های چایسازی استان راه اندازی شده است.
سکینه شکری عدم بکارگیری از مواد ضد عفونی کننده، عدم مه پاشی، استریل کردن کامل محیط تونل و سنسور ورودی تونل که پس ورود افراد موجب ضدعفونی افراد میشود را از قابلیتهای تونل ضدعفونی کننده چای برشمرد.
وی می گوید : درصورت جذب سرمایه گذار توان راه اندازی تونل های ضدعفونی چای بیشتری را داریم.
رنگ عوض کردن خط تولید واحدهای فناور؛ چشم در چشم کرونا
رییس پارک علم و فناوری گیلان در خصوص مشارکت واحدهای فناور در مقابله با کرونا می گوید: افزون بر شرکتهای دانش بنیانی که دستگاه های از بین برنده و مقابله با کرونا طراحی و تولید کرده اند، 6شرکت فناور دیگر هم با تغییر در فرآیند و خط تولید، ملزومات بهداشت فردی و محلول های ضدعفونی تولید می کنند تا به سهم خود به مسئولیت اجتماعی شان در زمینه مقابله با کرونا عمل کنند.
علی باستی ماسک و گان محافظ، محلول ضدعفونی کننده صنعتی، محلول ضد عفونی دست و سطوح با عصاره های گیاهی و پایه اتانول، محلول ضدعفونی کننده و آنتی ویروس محیطی، ژل ضدعفونی کننده و محلول ضدعفونی دست و سطوح با پایه غیر الکلی که قابلیت ضدویروسی آن توسط واکسن سازی رازی تائید شده را از مهم ترین محصولاتی برشمرد که شرکت های فناور گیلان با تغییر خط تولید خود، برای مقابله با کرونا تولید کرده اند.
وی با بین اینکه این واحدهای فناور می توانند 30تا80 درصد از نیاز استان به ملزومات بهداشت فردی را تولید کنند گفت : در این واحدهای تولیدی فناور، روزانه 31هزار و500 لیتر انواع مواد ضدعفونی کننده، هزار ماسک و 50عدد گان محافظ تولید می شود.
یک دشت خلاقیت زیر باران حمایت ها
معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری گیلان با بیان اینکه برای حمایت بیشتر از ایده های خلاقانه به ویژه ایده های مرتبط با مقابله با کرونا اعتبارات خوبی اختصاص یافته است می گوید: صندوق توسعه ملی مجوز استفاده از یک میلیارد یورو برای مقابله به کرونا را به پارکهای علم و فناوری اختصاص داده است که بر این اساس پارک علم و فناوری گیلان تاکنون، مشخصات 4محصول نوآورانه مقابله با کرونا را برای استفاده از سهمیه این صندوق معرفی است.
امیر ملک پور معتقد است: راه اندازی شهرک علمی – تحقیقاتی گیلان تا حدود زیادی مشکلات و موانع موجود در مسیر تحقق ایده های خلاقانه محققان به ویژه عملیاتی شدن دستاوردهای فناورانه مرتبط با مقابله با کرونا را بر طرف خواهد کرد.
وی از مکان نمایی شهرک علمی – تحقیقاتی گیلان خبر داد و گفت: این طرح در مرحله ایجاد زیرساختها برای شهرک است.
معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری گیلان کمبود فضای فیزیکی و امکانات آزمایشگاهی را از جمله مشکلات شرکتهای دانش بنیان عنوان کرد و افزود: در مذاکره و مکاتبه هایی، از دانشگاه ها و اداراتی که فضای اضافه دارند، خواسته ایم این فضاها به ویژه آزمایشگاه ها را در اختیار صاحبان ایده و شرکتهای فناور قرار دهند.
خلاقیت هایی که چشم در چشم کرونا سینه سپر می کند
وقتی تنگنا و سختی گریبانگیر لحظه های زندگی می شود، ذهن ها دنبال راهی می گردد و در این بین خلاقیت، دست ذهن مشوش آدمی را می گیرد.
درست گفته اند که احتیاج مادر اختراع است و محققان جوان گیلان هم خوب این مفهوم را معنا کرده اند.
باید دید با این راهی که با بارش اعتبارات و حمایتهای نهادهای دیگری به روی ایده های نوآورانه باز شده، خلاقیت تا چه حد می تواند، چتر بگستراند و ریشه این ویروس منحوس را خشک کند و ایده های نو چقدر زیر چتر شوم کرونا جوانه می زند و سلامتی سبز می شود.
*نویسنده: مریم امدادی